Co do toho?
maso s marinádou
- cca 1kg kuřecího nakrájíme na kusy
- 1 lžička chilli
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- 3/4 hrníčku bílého jogurtu
- 1 1/2 lžičky pískavice
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masala
- 1,5 lžíce olej
- 1,5 lžíce zázvorové pasty
- 1/2 lžíce česnekové pasty
- 1 lžíce citronové šťávy
- olej nebo ghí na grilování
omáčka - Makhani Masala
- 4 lžíce ghee
- 4 tobolky zeleného kardamomy (jen semínka)
- 1 tobolku černého kardamomu (jen semínka)
- 1 1/2 lžičky skořice
- 3 hřebíčky
- 1 lžička pískavice
- cca 6cm čerstvého zázvoru, udělat pastu
- 8-10 stroužků česneku, udělat pastu
- 3-4 čerstvé zelené chilli papričky, vyndáme semínka, nadrobno
- 3 hrníčky rajčatového pyré
- 3/4 lžíce chilli / kajenského pepře / nebo na co máte chuť
- voda
- 10 mandlí, ideálně udělat pastu
- 1/2 lžíce cukru
- 2 lžičky pískavice lístky
- 1 lžička garam masala
- 1/2 hrníčku + 2 lžíce smetany
Co s tím?
Říká se tomu i Butter Chicken
První marináda - smícháme chilli, citronovou šťávu se solí a kuře naložíme na 20min.
Druhá marináda - smícháme jogurt, kurkumu, pískavici, sůl, zázvor, česnek, citronovou šťávu, garam masalu a olej, naložíme znova kuře na 4 hodiny, ale můžeme i přes noc.
Nažhavíme troubu na 200 a kuřecí na mřížce grilujeme tak 10min nebo dáme na plech potřeme ghí a grilujeme tak 5-7min z každé strany hezky do hněda.
Omáčka
Nadrtíme si koření. Rozehřejem ghí, přihodíme kardamom, hřebícek a skořici, restujeme dokud nezačne vonět, dál přidáme pískavici - až začne prskat tak dáme zázvor, česnek a chilli na kousky. Smažíme tak 8min. Přidáme pyré, chilli. Necháme probublat na mírném ohni tak 15-20min, prostě dokud se olej nezačne oddělovat. Zalijeme 2 až 2 1/2 hrníčky vody, dáme mandle, cukr, lístky pískavice a probubláme tak 15min.
Přidáme ugrilované kuře, promícháme a zasypeme garam masalou, dolijeme smetanu. Zapokličkujeme a na malém ohni ohřejeme maso cca 10min.
Ozdobíme koriandrem a smetanou před podáváním. Podáváme s rýží nebo chlebem naan