Co do toho?
- 400 g brambor
- 80 g másla
- 50 g hladká mouka
- 4 stroužky česneku
- 600 ml vývaru z kosti (nebo 600 ml vody a jeden hovězí bujón)
- sůl
- 2 lžičky dobromysli (oregana)
- špetka zázvoru
Co s tím?
Brambory uvařte v osolené vodě celé ve slupce a po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kolečka. Do hrnce dejte máslo a zpěňte na něm utřený česnek. Přisypte mouku a vymíchejte hladkou světlou jíšku. Přilijte vývar (nebo vodu a vhoďte bujón) a vařte, dokud nedostanete hladkou omáčku. Dochuťte dobromyslí a solí, je-li třeba, ještě jednou nechte projít varem. Odstavte z ohně, vmíchejte zázvor a pokrájené brambory a nechte půl až čtvrt hodiny stát.