Co do toho?
Na základ
- svíčková nebo zadní hovězí
- mrkev, celer, petržel (prostě kořenová zelenina), cibule
- ocet, voda
- špek
- pepř celý, nové koření celé, trošku hřebíčku, bobkový list
- sůl
- cukr a voda na karamel
- hladká mouka - 2x lžička (nemusí se když je víc zeleniny, ale ono se to ztratí)
- zakysaná smetana a klasická smetana (žádný nízkotučný)
- citrón
- trochu mletého pepře
Co s tím?
Našpekuj maso dej vše do hrnce a nech klidně 3 dny odležet v chladu. Pak to pořádně v troubě upeč.
Vyndej maso a koření vyhoď (maso ne je ho škoda). Rozmixuj na hadry, během mixování přidej hladkou mouku a smetany. Dej vařit a míchej a míchej až do ... to začne bublat. Pak přidej připravený karamel dle chuti, mrkev bývá sladká dost. No a ochutnávej a ochucuj karamelem solí a citronem až to bude akorát. Rozkrájej maso a hoď k omáčce. Ideálně udělat na večer ať se rozleží k obědu.
Nakonec dej na talíř knedle, maso, omajdu a finíto. No a možná i brusinky.