Co do toho?
- 650 g hladké mouky
 - 100 g medu (nejlépe lesního)
 - 250 g cukru moučky
 - 50 g másla
 - 10 g jedlé sody
 - 4 vejce
 - perníkové koření (vlastní nebo kupované)
 
Poleva:
- moučkový cukt dvakrít prosátů přes jemné síto
 - vaječný bílek
 - pár kapek citronové šťávy
 
Co s tím?
Do rendlíku dejte máslo a med a na mírném ohni rozehřejte. Směs nechte vychladnout dovlažna. Na vál si prosijte mouku, smíchejte ji s cukrem, sodou a kořením a doprostřed udělejte důlek. Do důlku rozklepněte vejce a najilte vlažnou směs medu a másla. Nejprve hmotu míchejte jen opatrně nožem, postupně začněte zpracovávat rukama. Nebo můžete použít odolnou kuchyňskou mechanizaci :-) Zadělané těsto nechte nejméně do druhého dne odležet, lze i nechat v ledničce celý týden. Plát na vykrajování perníčků vyválejte zhruba 4mm silný, tvary vybírejte podle sebe a podle toho, jaké vykrajovačky se Vám podařilo nakoupit.
Vykrájené tvary klaďte na plech dobře vymazaný nebo vyložený pečícím papírem. Nechávejte mezi nimi dostatečnou mezeru, protože dost nabydou. Chcete-li mít perníčky hlaďoučké a stejnoměrně zabarvené, potírejte rozštehaným vajíčkem až na konci pečení, tedy těsně před vyndáním z trouby.
Poleva na zdobení se připravuje z našlehaného bílku, moučkového cukru a citronové šťávy. Do bílku postupně zašlehávejte moučkový cukr tak, aby poleva byla stále hladká. Množství cukru závisí na velikosti bílku. Že je poleva správně hustá poznáte tak, že když z metly stéká opravdu pomalu, na povrchu tvoří kopeček, který se do zbytku směsi rozpouští jen velmi neochotně.













