Co do toho?
- 1 kg hrubá mouka
- 500ml mléka
- 2 špetky soli
- 1 celé vejce
- 1 žloudek
- balíček droždí
- 20 g cukr krystal
- ovoce dle chuti (kompotované nechte nejdříve okapat)
Co s tím?
Z mléka, cukru a droždí zadělejte kvásek, nechte ho vzejít a pak prostě se zbytkem surovin zadělejte vcelku tuhé těsto. To nechte v míse řádně vykynout a teprve potom jej vyklopte na vál, znovu propracujte a rozdělte na kousky velké zhruba jako panenské jablíčko. Kousky těsta rozplacaťte a dobře do nich zabalte ovoce. Nechte je chvíli kynout a vařte na mírném ohni v osolené vodě (knedlíky musí plavat) 5 minut pod pokličkou, pak je otočte a dalších 5 minut dovářejte bez pokličky. Uvařený knedlík hned po vyndání natrhněte vidličkou, aby se vypářil, jinak se Vám srazí. Knedlíky balte postupně, aby Vám nepřekynuly, jinak Vám při vaření osliznou.
Podávejte sypané cukrem se skořicí (nebo tvarohem) a přelité rozpuštěným máslem.