Co do toho?
- 350 g hladké mouky
- 200 g oříšků (namleté lískové jsou nejlepší)
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 1 vejce
Na krém:
- 50g cukru (+/- dle chuti)
- 250g másla
- 1 žloutek
- 30g mletých vlašáků
- 50g strouhaných piškotů
- 3 lžíce rumu
Co s tím?
Zadělané těsto nechte do druhého dne odležet v ledničce. Formičky vymažte ztuženým tukem rozpuštěným "na blátíčko" a vysypte polohrubou moukou. Až budete formičky plnit, myslete na to, že těsto při pečení nabyde, tak aby Vám neuteklo ven. Do jednoho ořechu vtlačuji těsto velikosti lískového oříšku.
Suroviny na krém nechejte nejprve v pokojové teplotě asi hodinku odležet. Pak vyšlehejte máslo, cukr a žloutek. Vmíchejte zbylé suroviny. Sladkost krému upravte podle vlastní chuti. Ořechy plňte pomocí cukrářského pytlíku a přiklápějte. Pokud jste správně upekli ořechy, budete mít velkou spotřebu krému.
Nechte několik dní uležet v chladu.