Co do toho?
Karamel
- 150 g krupicového cukru
- 200 g másla
- 5 jablek
Těsto:
- 110 g másla, změklého
- 150 g krupicového cukru
- 2 vajíčka
- 1 1/2 lžičky extraktu z vanilky
- 200g zakysané smetany
- 220g hladké mouky
- 1 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1 jablko na kostičky
Co s tím?
Troubu nažhavíme na 170. V nižším litinovém kastrolu si rozpustíme cukr na světlý karamel. V karamelu rozpustíme máslo a do vzniklé hmoty hezky vyrovnáme oloupaná, na šestiny nakrájená jablka. Na mírném ohni necháme pomalu probublávat.
V míse si vyšleháme máslo s cukrem a vejcem do pěny, přidáme vanilkový extrakt a zakysanku. Po částech vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem, solí a skořicí. Nakonec opatrně vmíchámme nasekaná jablka.
Sundáme hrnec z plotny a přímo na jablka navrstvíme rovnoměrně těsto, pečeme cca 3/4 hoďky. Po vyndámí necháme krátce chladnout, hrnec přiklopíme talířem a obrátíme. Opatrně odklopíme.