Co do toho?
- 750 g hladké mouky
- 1 1/4 l vlažného mléka
- 80 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- 40 g rozpuštěného másla
- 1 celé vejce
- 2 žloutky
- 40 g droždí
- citronová kůra
- špetka soli
- tuk na smažení nebo pánev s nepřilnavým povrchem
Co s tím?
Z asi 150 ml vlažného mléka, droždí a trochy cukru zadělejte kvásek a nechte jej vzejít. Do mísy dejte mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, vejce a žloutky a vlažné rozpuštěné máslo. Přilijte kvásek a zbytek mléka a dobře vymíchejte těsto bez žmolků a hrudek. Těsto má být tekuté a zahoustnuté.
Těsto nechte na teplém místě přikryté kynout, až je ho nejméně dvakrát tolik. Pak rozpalte pánev a na středním ohni ohni pečte lívance. Menší naběračkou kydněte těsto doprostřed pánve, zhruba po 2-3 minutách (podle síly ohně/plotýnky) otočte. Před každým nabráním směs lehce promíchejte.
Podávejte s tím, co máte rádi s cukrem se skořicí, s marmeládou a šlehačkou, s borůvkami s cukrem ...