Co do toho?
- 1 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 1/2 lžičky semínek koriandru
- 1 1/2 lžičky kmínu
- 5 čerstvých červených chilli papriček
- 8 sušených chilli papriček (např. guajillo)
- 6-8 stroužků česneku
- 1/4 hrníčku listů koriandru (není nutné, někdo dává třeba i mátu nebo petrželku)
- šťáva z jednoho citronu
- 1/2 hrníčku olivového oleje
- 3/4 lžičky soli, nebo podle chuti
- 1-2 lžíce rajského protlaku (také není nutné, záleží na receptu)
Co s tím?
Sušené chilli si namočíme do teplé vody a necháme tak 20-30 minut odstát. Slejeme vodu a zlehka papričky vyždímáme a odstraníme semínka, a nebo nějaké necháme dle stupně odvahy ;-)
Na pánvi orestujeme na sucho kmín, koriandr a římský kmín (jen aby se ovoněly cca 3-4 minuty) pak to hodíme do hmoždíře a rozdrtíme.
Všechno hodíme do mixéru, nemusí to být úplně do hladka, jen ať to má nějakou texturu. A nebo místo mixéru to přihoďte do hmoždíře ke koření a rozdrťte.
Můžeme pastou naplnit skleničku, zalít olivovým olejem a vydrží v lednici i 4 měsíce.
Jinak se dá v pohodě koupit buďto v konzervě nebo v tubě ;-)