Co do toho?
- 1 kg cibule, nakrájet
- 1 stroužek česneku, nadrobno
- 90 g másla
- 2 hrníčky bílého vína
- 8 hrníčků zeleninového vývaru
- 1/3 hrníčků demi-glaz
- 1 bobkový list
- 1/4 lžíce tymiánu
- 1 lžička soli, nebo více dle chuti
- 1/4 hrníček brandy
- 1/4 lžíce vinného sherry octa
- špetka bílého pepře
- 1 bageta, nakrájená na plátky a opečená
- 400g Gruyere, nakrájený
Co s tím?
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a zkramelizujeme cibuli a česnekem aspoň 45 minut (na malý plamen). Přidáme bílé víno, snížíme teplotu, přidáme zeleninový vývar a demi-glaze, bobkový list, tymián, sůl, vaříme na plno cca 4 minuty a necháme na mírném plameni cca 10 minut, nakonec přimícháme brandy s octem.
Ideálně podáváme polévku ve větší misce (říká se tomu lví hlava), nahoru dáme 2 plátky opečené bagety a zasypeme sýrem. Misku hodíme do trouby a grilujeme, dokud se sýr nerozpustí.