Co do toho?
Kvásek
- 1/8 čajové lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce teplé vody
- 1/3 šálku teplé vody
- 1 hrníček hladké mouky
Ciabatta
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce teplého mléka
- 2/3 šálku teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 hrníčky hladké mouky
- 1 1/2 čajové lžičky soli
- pečící kámen do trouby
- pečící papír
Co s tím?
Kvásek
V malé misce si smícháme droždí s teplou vodou a necháme 5 minut kvasit. Když je kvásek kašovitý, přímícháme vodu a mouku. 5 minut mícháme, přes mísu dáme plastovou fólií a směs necháme v chladném pokoji 12-24 hodin.
Ciabatta
45 minut před pečením nažhavíme troubu na 220 a necháme kámen nažhavit.
V misce smícháme droždí, teplé mléko a necháme kvasit 5 minut. Směsku přilejeme do větsí mísy (ideálně v mixeru), přidáme náš kvásek, vodu, olej a mouku (dokud se mouka vše nenavlhčí). Přidáme sůl a mícháme až je těsto hladké a pružné (ccs 8 minut) ideálně hákem v mixéru. Připravíme si velkou mísu s trochou oleje nebo másla a dáme tam těsto a tročku to v omastku oplácáme, zakryjeme mísu plastovou fólií a necháme vykynout cca 1-2 hodiny, mělo by toho být aspoň jednou tolik.
2 kusy pečícího papíru si dáme na plech(y). Moukou si posypeme pracovní plochu, těsto rozdělíme na 2 kusy, zlehka vytvarujeme bochníky a dáme na plechy s pečícím papírem, který ostříháme okolo bochníku aby moc nepřečníval. Bochníky poprášíme moukou, zakryjeme chleby navlhčenou utěrkou a necháme zase kynout 1-2 hodinky v pokojové teplotě kde moc nefouká.
Bochníky umístíme vrškem na omoučněný nažhavený pečící kámen (tím nám pečící papír zůstane nahoře) a dáme ciabatty péct na 20min dozlatova, po pár minutách můžeme papír sejmout a vyhodit.
Zatím to nezkoušejte :-) jen jsem si napsal recept, ale ještě jsem to netestoval.