Co do toho?
- 150 g uzeného špeku (nebo slaniny)
- 150 g housky
- 350 g studených brambor vařených ve slupce
- 1 žloutek
- 20 g sádla
- 40 g hrubé mouky
- sůl
Co s tím?
Brambory oloupeme a nastrouháme. Špek a housku nakrájíme na kostičky. Špek rozpálíme na pánvi a zvolna na něm osmahneme pokrájenou housku. Necháme vychladnout.
Sádlo a žloutek utřeme společně s trochou nastrouhaných brambor. Přimícháme zbytek brambor s moukou a solí a zaděláme hladké těsto. Nakonec přimícháme prochladlou osmaženou housku se špekem.
Tvarujeme kulaté knedlíky o něco menší než tenisák a zaváříme je do vroucí osolené vody 8-12 minut. Nejlepší jsou se zelím a posypané osmaženou cibulkou do zlatova.