Co do toho?
- hovězí svíčková (ideálně z plemene Aberdeen angus a řádně vyzrálé)
- drcený pepř
- olivový olej
- mořska sůl
Co s tím?
Maso si nakrájíme na cca 4cm silné plátky. Svíčkovou můžeme hodně zlehka kloubama naklepat a následně vytvoříme zase hezký špalík a svážeme dohromady provázkem, opepříme a zlehka potřem olivovým olejem. Dáme do lednice tak na 1-2 hodinky odležet. Než začneme vyndám si maso z lednice a nechám při pokojové teplotě tak 15-30 min.
Troubu si nažhavíme na 200. Vezmeme si litinovou pánev nebo tál (litina dobře vede teplo) a řádně ho nažhavíme ideálne na plynovém hořáku který dodá správnou teplotu (není třeba mastit, máme maso oplácané olivovým olejem). Opečeme z každé strany tak 3-4 minutky (do masa nepícháme), dáme si biftek vedle na talíř a necháme tak 5 minut aby se rozležel. Někomu to takto stačí, ja si ho pak přehodím na pekáček a nechám ho v troubě dojít cca 8-10 minut, záleží na kvalitě masa.
Biftek posolíme a můžeme podávat na nahřátých talířích třeba s opečenou zeleninkou.